Back to All Events

Helsingin XVIII Flamencofestivaali Tendencias - Flamenco a tres

Pääkonsertti la 13.2.2016, Savoy-teatteri
Alfonso Losa: 
Tendencias – Flamenco a Tres

Festivaalin pääesiintyjänä nähdään madridilainen Alfonso Losa (1980), joka on tunnustettu useaan otteeseen yhtenä sukupolvensa lahjakkuuksista. Vahvaa, ilmaisultaan erittäin miehekästä tyyliä edustava Losa on ryhmineen kutsuttu Helsinkiin mm. Madridin Suma Flamenca -festivaalilla kiitosta saaneella kokoillan teoksellaanTendencias- Flamenco a Tres.

Alfonso Losa sai ensimmäisen tunnustuksensa jo viisitoistavuotiaana flamencomaailman arvostetuimassa flamencokilpailussa Teatro Albenizissa. Tämän jälkeen hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Manoleten, El Guïton, Farruquiton, Javier Latorren sekä Manuela Carrascon kanssa. Omien tuotantojensa ohessa hän on toiminut vierailevana artististina mm. Tomatiton, Montse Cortésin ja Antonio Canalesin teoksissa. Vuonna 2008 hänet kutsuttiin vierailemaan Enrique Morenten kiertueelle, sekä levylle Pablo De Málaga.Tendencias… on Losan neljäs kokoillan teos.

Teoksessa Alfonso Losan lisäksi ääneen pääsee kaksi tyylillisesti erilaista, yhtälailla ansioitunutta miestanssijaa, Jesús Carmona (1985) sekä David Paniagua (1979). Jesús Carmona toimi Ballet Nacional de España -ryhmän ensitanssijana (Primer Bailarin) vuosina 2007- 2010. Solistina hän on tanssinut mm. Olga Pericetin, Antonio Canalesin, Carmen Cortésin sekä Rojas & Rodriguezin tuotannoissa. Carmonan omat teokset “El Silencio de La Luna” (2006), “CUNA NEGRA Y BLANCA” (2012) sekä “7 Balcones” (2014) ovat saaneet niin kriitikoilta kuin yleisöltä ylistävän vastaanoton, eikä vähiten miehen tyylikkään, puhtaan tanssityylin takia.

Sevillassa flamencosukuun syntynyt David Paniagua on tunnettu perinteisen flamencon tulkitsijana. Danza Españolan ja klassisen tanssitaustan omaavan Paniaguan meriitteihin flamencon puolella lukeutuu muun muassa työskentely Eva la Yerbabuenan, Antonio Canalesin sekä Sara Baraksen ryhmän tanssijana näiden kiertueilla. Rytmisestä tarkkuudestaa tunnustettu Paniagua on esiintynyt solistina muun muassa Diego el Cigalan, Nina Pastorin ja Carmen Linareksen kokooonpanoissa, tällä hetkellä Paniagua on suunnittelee jatkoa yhteistyölleen Tomatiton kanssa kitaristin tulevalle kiertueelle. Muusikoinaan ryhmällä on maineikkaat kitaristi Diego Fernández sekä laulajat José Manuel Doya Fernandez ja Loreto de Diego, jotka niin ikään ovat ansainneet tahoillaan kannuksensa esiintymällä muiden muassa Farruco- perheen ja Paco de Lucian konserteissa.

“Ajankohtana, jolloin flamenco on katoamassa kontrolloimattoman fuusiokehityksen syövereihin, en koe voivani kritisoida tilannetta tuomatta omaa näkökulmaani esille. Tendencias on syntynyt jatkuvasta halustani luoda ja kehittyä tanssijana, kuitenkaan kadottamatta syvää kunnioitusta flamencon juuria kohtaan.

Tendencias etsii ilmaisumuotoja yli tyylilajien, pyrkien kuitenkin säilyttämään olennaisen sisällön kustakin tyylisuunnasta. Teoksen tavoite on selkeä: etsiä erilaisia lähestymistapoja tanssiin, ja yhdistää ne flamencon herkkyyden kanssa uudeksi kokonaisuudeksi. Tämä olisi mahdoton tehtävä ilman työryhmää, jolla on tehtävän mahdollistavat taiteelliset, tekniset sekä kulttuuriset tiedot.

Flamencossa on lainalaisuuksia, joita tulee noudattaa, eikä kaikki ratkaisut suinkaan ole aina elinkelpoisia. Halu kehittyä flamencon saralla tekemällä sitä pyyteettömästi on minun haasteeni.”

-Alfonso Losa