Back to All Events

Helsingin XVIII Flamencofestivaali Kill Carmen

Kotimainen ilta pe 12.2.2016, Savoy-teatteri
Compañía Kaari & Roni Martin: KILL Carmen

Tulkaa katsomaan häntä, joka tuhoaa, hävittää, häntä joka suistaa hulluuteen! Repii onnen, vie omaisuuden, pilaa maineen, tahraa kunnian, sysää yhteiskunnan kaaokseen. Hän on täällä: Carmen!

Helsingin flamencoviikon kotimaisessa illassa päästetään irti eräs lähihistoriamme julkeimmista Femme Fataleista. Kansainvälisesti palkitun Compañía Kaari & Roni Martinin näyttämöteokset tunnetaan rujon absurdista estetiikastaan. Ryhmän viimeisin Helsingin juhlaviikoilla ensi-iltansa saanut KILL Carmen on samanaikaisesti julkea ja julma, viettelevä ja nyrjähtänyt. Teoksen alkuperäisenä inspiraationlähteenä on käytetty Prosper Mériméen novellia Carmen, mutta se elää aivan omaa elämäänsä tässä ajassa. Espanjalaistanssijat Mariana Collado ja Carlos Chamorro rynnistävät näyttämölle nauraen kuolemalle päin naamaa.

Roni Martinin johtama orkesteri yhdistelee suvereenisti funkia, flamencoa, ja balkan-vaikutteita. Yhdeksänhenkisessä liveorkesterissa soittaa liuta eri alojen huippumuusikoita; espanjalaiset flamencovirtuoosit Juan Antonio Suárez “Cano” (flamencokitara), Victor Carrasco (flamencolaulu) ja Pablo Suárez (piano), Espanjan merkittävimmissä flamenco kokoonpanoissa vaikuttava suomalainen perkussionisti Karo Sampela sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa konserttimestarina toiminut klassinen viulisti Henrik Perelló. Puhallinsektiossa soittavat useista kokoonpanoista tutut Antero Priha, Samppa Leino ja Erno Haukkala. Orkesteria johtaa teoksen säveltäjä Roni Martin, jota kuullaan kokoonpanossa myös laulajana ja sähkökitaristina. Teoksen ohjaamisesta Martinien ohella vastaa taiteilijaprofessori ja teatteriohjaaja Atro Kahiluoto.

Ensimmäistä kertaa Helsingin Flamencofestivaalin historiassa kotimaisen esityksen ohessa järjestetään myös koululaisnäytös!

Nykyflamencon voimakaksikko Kaari ja Roni Martin on päivittänyt työryhmänsä kanssa tunnetun Carmenin tarinan jykevällä sykkeellä nykypäivään… Nyky-Carmen hurmaa ja viihdyttää runsaudellaan, mutta onnistuu tiivistämään teoksen ytimen myös yhteen laulun säkeeseen: Emme eläneet ennen kuin kuolemassa.
Helsingin Sanomat, H. Jyrkkä

Compañía Kaari & Roni Martinin tekijöillä on ilmiömäinen kyky luoda klassikkoteosten vaikutteista kokonaan oma taiteellinen universuminsa. Se näyttää olevan mahdollista vankan tradition tuntemuksen, pettämättömän historiantajun, tinkimättömän teknisen taidon ja uutta luovan otteen turvin.
Turun Sanomat, M. Hannula

www.killcarmen.net

Tuotanto: Compañía Kaari & Roni Martin ja Savoy-teatteri